5 σημάδια ότι χρειάζεστε ένα ριζικό κανάλι
Λαμιναρισμένα δόντια

5 σημάδια ότι χρειάζεστε ένα ριζικό κανάλι

Ο ριζικός σωλήνας είναι μια ενδοδοντική διαδικασία όπου εξαλείφουμε τον μολυσμένο ή φλεγμονώδη πολφό μέσα στο δόντι, σταματάμε την τερηδόνα και διατηρούμε το φυσικό δόντι. Αφού αφαιρέσουμε τον μολυσμένο πολφό, καθαρίζουμε τα κανάλια των δοντιών και εισάγουμε ένα σφράγισμα στα κανάλια για να διατηρήσουμε το δόντι και να αποφύγουμε την ανάγκη για οδοντικά εμφυτεύματα και γέφυρες. Μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα, θα χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα ραντεβού παρακολούθησης με τον οδοντίατρό σας αποκατάστασης για να αποκαταστήσετε μόνιμα το δόντι σας. Τώρα που ξέρετε τι είναι ο ριζικός σωλήνας, μπορούμε να μοιραστούμε μερικά από τα κοινά συμπτώματα του ριζικού σωλήνα που μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για θεραπεία ριζικού σωλήνα.

5 Κοινά συμπτώματα του ριζικού σωλήνα

Η ανάγκη για ριζικό σωλήνα εμφανίζεται διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά σημεία και συμπτώματα που βλέπουμε σε πολλούς από τους ασθενείς μας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για ριζικό σωλήνα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια του ριζικού σωλήνα, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον γενικό οδοντίατρό σας και να τον αφήσετε να καθορίσει εάν ο ριζικός σωλήνας είναι η σωστή επιλογή για την υγεία των δοντιών σας.

Συνεχής πόνος στα δόντια
Ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο
Σκασμένο ή ραγισμένο δόντι
Αποχρωματισμός δοντιών ή ούλων
Αυξημένη πίεση ή πρήξιμο

Συνεχής Πόνος Δοντιών

Ο πόνος στα δόντια είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια ότι χρειάζεστε ριζικό σωλήνα. Ο πόνος των δοντιών μπορεί να είναι συνεχής ή να εμφανίζεται κατά κύματα και μπορεί να τον νιώσετε στο ίδιο το δόντι ή στη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου, του μάγουλου και των ούλων. Ο πόνος στα δόντια είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών οδοντικών προβλημάτων και μπορεί να μην σημαίνει αυτόματα ότι χρειάζεται ριζικό κανάλι. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε πόνο στα δόντια τακτικά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γενικό οδοντίατρό σας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο

Η ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο είναι συχνή, αλλά αν ο πόνος είναι αφόρητος και διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι πιο σοβαρό δεν πάει καλά. Η αυξημένη ευαισθησία σε ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον πολτό του δοντιού σας έχουν φλεγμονή ή έχουν μολυνθεί. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστείτε έναν ριζικό σωλήνα για να αποτρέψετε μελλοντικό πόνο και περαιτέρω μόλυνση.

Σκασμένο ή ραγισμένο δόντι

Μια ρωγμή ή τσιπ στο δόντι εκθέτει το εσωτερικό του δοντιού σας σε όλα τα είδη βακτηρίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόλυνση ή φλεγμονή. Αν και μια ρωγμή ή τσιπ από μόνη της δεν είναι αιτία για έναν ριζικό σωλήνα, εάν δεν επιδιορθωθεί πριν ξεκινήσει η μόλυνση, μπορεί να είναι απαραίτητος ένας ριζικός σωλήνας. Για να αποτρέψετε την ανάγκη για ριζικό σωλήνα, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν οδοντίατρο για να αξιολογήσει και να επιδιορθώσει τη ρωγμή πριν μολυνθεί το δόντι. Εάν τα βακτήρια είναι σε θέση να φτάσουν στον πολτό μέσω της ρωγμής ή η ρωγμή περιλαμβάνει τη ρίζα, τότε ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν ενδοδοντολόγο για αξιολόγηση και θεραπεία όπως απαιτείται.

Αποχρωματισμός δοντιών ή ούλων

Μπορείτε να διορθώσετε τον μικρό αποχρωματισμό των δοντιών και των ούλων με έναν απλό καθαρισμό από τον οδοντίατρό σας. Ωστόσο, ο σοβαρός αποχρωματισμός του δοντιού ή των ούλων είναι τυπικά ενδεικτικό προχωρημένης τερηδόνας ή υποβάθμισης του πολτού, που μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε ριζικό σωλήνα. Εάν αντιμετωπίζετε αποχρωματισμό και δυσφορία, τότε είναι πιθανό να χρειαστείτε έναν ριζικό σωλήνα για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Πρήξιμο

Το οίδημα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του ριζικού σωλήνα που βλέπουμε στους ασθενείς μας. Το οίδημα εμφανίζεται συνήθως μέσα στα ούλα ή στο μάγουλο και μπορεί να σημαίνει ότι ένα δόντι έχει μολυνθεί και η μόλυνση έχει εξαπλωθεί στη γύρω περιοχή

 

5 σημάδια ότι χρειάζεστε ένα ριζικό κανάλι için yorumlar kapalı