Χρειάζεστε ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι;
Ασθένεια των ούλων

Χρειάζεστε ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι;

Χρειάζεστε στέμμα μετά από ριζικό σωλήνα; Πολλοί από τους ασθενείς μας στο Innovative Ενδοδοντία κάνουν αυτή την ερώτηση. Η απάντηση σε αυτό δεν είναι ευθέως ναι ή όχι. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται ένα ενώ άλλοι όχι. Μάθετε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν χρειάζεστε στεφάνη μετά από ριζικό σωλήνα.

Γιατί ένας ριζικός σωλήνας μπορεί να απαιτεί στέμμα μετά τη διαδικασία;

Μια διαδικασία ριζικού σωλήνα απαιτείται όταν το εσωτερικό του δοντιού σας εκτεθεί σε βακτήρια. Μόλις τα βακτήρια εισβάλουν στον πολφό και τα κανάλια του δοντιού σας, προκαλείται φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία. Δυστυχώς, το σώμα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αυτά τα βακτήρια και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Η θεραπεία ριζικού σωλήνα καθαρίζει το εσωτερικό του δοντιού και επιλύει την πηγή της φλεγμονής, επιτρέποντας στο σώμα σας να επουλωθεί και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τοποθετήσετε μια μόνιμη αποκατάσταση στο δόντι μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα, τόσο για να σφραγιστεί το δόντι από επανεισβολή βακτηρίων όσο και για να προστατεύσετε την ακεραιότητα του δοντιού και να αποτρέψετε ένα κάταγμα του δοντιού. Η στεφάνη είναι μια οδοντική αποκατάσταση που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού και παρέχει τη σφράγιση και την προστασία που απαιτείται για μια καλή μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Χρειάζεστε ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι;

Δεν χρειάζονται όλοι στέμμα μετά από ριζικό σωλήνα. Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν την ανάγκη για στέμμα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η θέση του δοντιού καθώς και η ποσότητα της υπολειπόμενης δομής των δοντιών.

Τα δόντια έχουν διαφορετικές λειτουργίες στο στόμα. Για παράδειγμα, οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες στο μπροστινό μέρος του στόματος διευκολύνουν το δάγκωμα και το σκίσιμο της τροφής. Ωστόσο, αυτά τα δόντια δεν κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μάσησης ή δεν βιώνουν τις ίδιες πιέσεις με τους γομφίους στην πλάτη. Κατά συνέπεια, αυτά τα μπροστινά δόντια μπορεί να μην απαιτούν στεφάνες κατά τη λήψη ριζικών σωλήνων σε αυτά.

Συχνά, ένα μπροστινό δόντι μπορεί να έχει σφράγισμα μετά από έναν ριζικό σωλήνα και να μην χρειάζεται στεφάνη. Ωστόσο, εάν λείπουν πολλά δόντια, η κορώνα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Μετά από έναν ριζικό σωλήνα, ορισμένα δόντια, ειδικά εκείνα με ρωγμές ή προηγούμενες οδοντιατρικές θεραπείες, μπορεί να χρειαστούν στεφάνες για την ενίσχυσή τους. Ακόμη και οι κοπτήρες ή οι κυνόδοντες θα μπορούσαν να χρειαστούν κορώνες για να παρέχουν επιπλέον υποστήριξη ή να βελτιώσουν την αισθητική τους.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με τον ενδοδοντολόγο ή τον οδοντίατρό σας για τις συστάσεις του για την περίπτωσή σας. Θα αξιολογήσουν τα δόντια σας και θα σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη επιλογή για την υγεία και την εμφάνισή σας.

Όταν μπορεί να μην χρειάζεστε ένα στέμμα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην χρειαστούν στεφάνες μετά από ριζικό σωλήνα εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία κυνόδοντα ή κοπτήρα. Αυτά τα μπροστινά δόντια δεν απαιτούν πολλή δύναμη λόγω των λειτουργιών τους στο στόμα. Κατά συνέπεια, είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν ή να ραγίσουν. Για αυτά τα δόντια, ένα σφράγισμα μπορεί να αρκεί για να μην επαναμολυνθούν.

Εάν χρειάζεστε έναν ριζικό σωλήνα σε ένα δόντι που έχει ήδη μια στεφάνη στη θέση του, ο ενδοδοντολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει τον ριζικό σωλήνα μέσω της στεφάνης κάνοντας μια μικρή τρύπα στη στεφάνη. Εάν δεν υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση της τρέχουσας στεφάνης και δεν σημειωθεί τερηδόνα κατά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα, οι ασθενείς μπορούν συχνά να διατηρήσουν την ίδια στεφάνη και να μην απαιτήσουν νέα. Το μόνο που θα απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση είναι η τοποθέτηση μιας μικρής γέμισης στην τρύπα που έγινε για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ριζικών καναλιών.

Όταν χρειάζεστε ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι

Συχνά αναρωτιέστε ότι χρειάζεστε ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι; Οι γομφίοι στο πίσω μέρος του στόματος θα απαιτούν σχεδόν πάντα ένα στέμμα μετά τη θεραπεία του ριζικού καναλιού. Αυτά τα δάνεια δάγονται και μασούν τα τρόφιμα συνεχώς και υποβάλλονται σε εκατοντάδες λίρες πίεσης κάθε μέρα. Ως εκ τούτου, έχουν όλη τη δύναμη δαγκώματος που θα μπορούσε να θέσει το δόντι σε κίνδυνο ενός μελλοντικού κάταγμα. Η κορώνα παρέχει ακεραιότητα και προστασία.

Εάν η λήψη ριζικού σωλήνα απαιτεί μια επιπλέον επίσκεψη στον γενικό οδοντίατρό σας μετά τη διαδικασία, φροντίστε να κρατήσετε το ραντεβού για να αποφύγετε επιπλοκές μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα.

Γιατί να πάρει ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι όταν συνιστάται είναι σημαντικό

Εάν ο ενδοδοντολόγος σας συνιστά να κλείσετε ραντεβού για να πάρετε ένα στέμμα, μην καθυστερείτε. Η τοποθέτηση του στεφάνου μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη. Πρώτον, η προσωρινή πλήρωση που τοποθετείται μετά το ριζικό κανάλι δεν προορίζεται να βρίσκεται στο δόντι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η προσωρινή γέμιση θα μπορούσε να πέσει ή να μην αντέχει σε κανονικές δυνάμεις μάσησης.

Επομένως, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γενικό οδοντίατρό σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το ριζικό σας κανάλι και θα πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές και κολλώδεις τροφές ενώ βρίσκεστε στο προσωρινό σας σφράγισμα. Θα ήταν καλύτερο να περιμένετε μέχρι να τοποθετήσετε το στέμμα πριν επιστρέψετε πλήρως στην κανονική σας διατροφή. Χωρίς τη στεφάνη στη θέση του, το δόντι βρίσκεται σε κίνδυνο για κάταγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του δοντιού.

Χρειάζεστε ένα στέμμα μετά από ένα ριζικό κανάλι; için yorumlar kapalı