Τι θεωρείται οδοντικό τραύμα
Ασθένεια των ούλων

Τι θεωρείται οδοντικό τραύμα

Για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για οδοντικό τραύμα, πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε αυτήν την πάθηση.

Ποιοι τύποι τραυματισμών θεωρούνται ως οδοντικό τραύμα;

Το οδοντικό τραύμα παίρνει πολλές μορφές – ρωγμές, σπασίματα, χτυπημένα δόντια και αποσπάσματα δοντιών. Οτιδήποτε βλάπτει τη δομή ή την τοποθέτηση του δοντιού μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία του οδοντικού τραύματος.

Ραγισμένα δόντια

Τα ραγισμένα δόντια μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή διακριτικά. Τραυματισμοί ή μακροχρόνιες βλάβες μπορεί να ραγίσουν τα δόντια, ειδικά αν έχουν ήδη κάνει οδοντιατρική εργασία ή λόγω της διαδικασίας γήρανσης.

Μια μορφή ανεπαίσθητης ανάπτυξης ρωγμών εμφανίζεται σε άτομα που τρίζουν τα δόντια τους ενώ κοιμούνται. Μπορεί να έχουν πονοκεφάλους ή ενόχληση στο σαγόνι, αλλά όχι πάντα ενόχληση σε ένα δόντι. Αυτή η αόριστη ενόχληση στο σαγόνι τους μπορεί να τους οδηγήσει σε οδοντιατρική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι ακτινογραφίες μπορεί να αποκαλύψουν μια ρωγμή σε ένα δόντι που προκαλείται από το τρίξιμο.

Τις περισσότερες φορές, οι ρωγμές στα δόντια συμβαίνουν από έναν ξαφνικό τραυματισμό. Οι αθλητικοί τραυματισμοί, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, τα ατυχήματα με ποδήλατο και οι τσακωμοί μπορεί να σπάσουν ή να σπάσουν τα δόντια.

Μια άλλη αιτία ρωγμών είναι η αποτυχία να καλυφθούν οι γομφίοι που έχουν υποστεί θεραπεία με ριζικό σωλήνα με στέμμα. Η στεφάνη παρέχει επιπλέον προστασία για το δόντι. Η ύπαρξη πολλαπλών σφραγισμάτων ή μεγάλων σφραγισμάτων σε ένα δόντι μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο το δόντι αρκετά ώστε να σπάσει.

Άλλες κοινές αιτίες των ραγισμένων δοντιών περιλαμβάνουν:

Μάσιμο σε πάγο ή δαγκώνοντας τα σκληρά τρόφιμα
Χρησιμοποιώντας τα δόντια σας για να ανοίξετε μπουκάλια ή συσκευασία
Είναι άνω των 50 ετών επειδή τα δόντια μπορούν να αποδυναμωθούν με την ηλικία
Τρίξιμο δοντιών χωρίς θεραπεία

Τα ραγισμένα δόντια χρειάζονται θεραπεία επειδή η ρωγμή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου από ένα θεραπεύσιμο ζήτημα σε ένα μεγάλο πρόβλημα που απαιτεί εξαγωγή. Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε έναν ενδοδοντολόγο για ένα ραγισμένο δόντι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σώσετε το δόντι.

Σπασμένα δόντια

Τα σπασμένα δόντια συμβαίνουν για πολλούς από τους ίδιους λόγους με τα ραγισμένα δόντια, αλλά μέρος του δοντιού διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα. Τα σπασμένα δόντια απαιτούν παρόμοια άμεση θεραπεία για να αυξηθεί η πιθανότητα να σωθεί το δόντι.

Απομακρύνεται ή χτυπάει δόντια

Τα εκτοπισμένα δόντια ωθούνται στα ούλα, ενώ τα χτυπημένα δόντια πέφτουν έξω από το στόμα. Για το τελευταίο, βρείτε το δόντι και τοποθετήστε το σε γάλα ή σάλιο στο δρόμο προς τον οδοντίατρο για θεραπεία. Εάν αντικαταστήσετε το δόντι μέσα σε μισή ώρα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το σώσετε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτοί οι τύποι τραυματισμών συμβαίνουν από αθλητικούς τραυματισμούς ή ατυχήματα.

Τι θεωρείται οδοντικό τραύμα için yorumlar kapalı