Τι είναι ο οδοντικός πολφός;
Λαμιναρισμένα δόντια

Τι είναι ο οδοντικός πολφός;

Μπορεί να μην σκέφτεστε τα μέρη μέσα στα δόντια σας, αλλά ευτυχώς ο ενδοδοντολόγος σας το κάνει. Οι κύριες ανησυχίες με την ενδοδοντική περιλαμβάνουν την κατανόηση και τη θεραπεία του οδοντικού πολφού. Μάθετε περισσότερα για τον πολφό και γιατί χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία αν του συμβεί κάτι.

Μέρη του δοντιού

Για να κατανοήσετε τον πολφό, πρέπει να γνωρίζετε την τοποθέτησή του και τον ρόλο του μεταξύ των άλλων τμημάτων των δοντιών σας. Κάθε ένα από τα δόντια σας περιέχει τρία στρώματα. Το πιο εξωτερικό στρώμα, το σμάλτο, αποτελείται από το πιο σκληρό υλικό στο ανθρώπινο σώμα. Το σμάλτο είναι ακόμη πιο σκληρό από τα κόκαλα.

Κάτω από το σμάλτο βρίσκεται η οδοντίνη. Όπως το σμάλτο, η οδοντίνη βοηθά επίσης στην προστασία του μαλακότερου πολτού στο εσωτερικό. Η οδοντίνη εξαρτάται από τον πολτό για τα θρεπτικά συστατικά και την ανάπτυξή της.

Κάτω από τη γραμμή των ούλων, κάθε δόντι έχει ένα εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται τσιμέντο. Αυτό το τμήμα του δοντιού προσφέρει πρόσθετη προστασία για τις ρίζες.

Τέλος, στον πυρήνα του δοντιού βρίσκεται ο ζελατινώδης πολτός. Αυτό το τμήμα του δοντιού μπορεί να είναι το πιο σημαντικό λόγω των πολλαπλών λειτουργιών του.

Τι είναι ο οδοντικός πολφός;

Ο οδοντικός πολφός περιλαμβάνει όλα τα κύτταρα που χρειάζονται για τη δημιουργία της οδοντίνης και τη θρέψη της. Αρκετοί τύποι εξειδικευμένων κυττάρων βοηθούν στην ανάπτυξη της οδοντίνης, στη θρέψη της οδοντίνης και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, ο πολτός περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Στην πραγματικότητα, ο πολφός είναι το μόνο ζωντανό μέρος του δοντιού, γεγονός που εξηγεί γιατί απαιτεί ενεργή παροχή αίματος.

Τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που τροφοδοτούν τον πολφό περνούν μέσα από τα μικροσκοπικά ανοίγματα των άκρων της ρίζας στις βάσεις των δοντιών. Στη συνέχεια, αυτά τα ζωτικά συστατικά κινούνται προς τα πάνω στους ριζικούς (ριζικούς) σωλήνες στον κύριο θάλαμο πολφού μέσα στο στέμμα. Στην κορυφή του κύριου θαλάμου, μικροσκοπικά κέρατα πολτού φτάνουν μέχρι την επιφάνεια δαγκώματος για να επεκτείνουν την εμβέλεια των υπηρεσιών του πολφού στην οδοντίνη.

Τα συστατικά μέσα στον πολτό τον βοηθούν να εκτελεί τις λειτουργίες του για την υγεία ολόκληρου του δοντιού σας.

Γιατί χρειάζεστε οδοντικό πολτό;

Ο οδοντικός πολφός εξυπηρετεί τέσσερις κύριους σκοπούς για το δόντι. Αυτές οι εργασίες βοηθούν το δόντι να αποφύγει τη μόλυνση και τη ζημιά προστατεύοντας το δόντι και ειδοποιώντας σας για βλάβη.

Σχηματίζει την Οδοντίνη

Η οδοντίνη προστατεύει τον πολφό και ο πολφός έχει μια αμοιβαία δράση στο σχηματισμό της οδοντίνης. Ο σχηματισμός οδοντίνης διασφαλίζει ότι το δόντι έχει ένα φράγμα μεταξύ του εξωτερικού και του πολφού σε περίπτωση που το σμάλτο εμφανίσει φθορά.

Υποστηρίζει διατροφικά την οδοντίνη

Για να διατηρηθεί το στρώμα της οδοντίνης, ο πολτός παράγει ινωδογόνο και λευκωματίνη, που είναι πρωτεΐνες για την οδοντίνη. Αυτές οι πρωτεΐνες διατηρούν την οδοντίνη υγιή και ανέπαφη, γεγονός που μειώνει την καθημερινή φθορά στα δόντια. Μικροσκοπικά σωληνάρια μέσα στην οδοντίνη μεταφέρουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τον πολτό στην οδοντίνη.

Καταπολεμά τα βακτήρια

Ο πολτός έχει ανοσοκύτταρα για την καταπολέμηση των βακτηριακών εισβολών εάν το σμάλτο και η οδοντίνη αποτύχουν. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο καθώς προσπαθούν να εξουδετερώσουν τα βακτήρια μέσα στο δόντι.

Σας ειδοποιεί για προβλήματα με τα δόντια

Ο πολτός περιέχει επίσης τα νεύρα για το δόντι σας. Εάν αισθάνεστε επιπλέον ευαισθησία στο ζεστό και κρύο ή στην πίεση του δαγκώματος, μπορεί να έχετε πρόβλημα με το δόντι σας. Τα νεύρα στον οδοντικό πολφό μπορεί να αισθανθούν δυσφορία και να σας ενημερώσουν ότι έχετε οδοντικό πρόβλημα.

Τι μπορεί να πάει στραβά με τον πολφό μέσα στα δόντια;

Τυπικά, ο πολτός θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πηγή διατροφής για την οδοντίνη, εκτός εάν κάτι σπάσει το σμάλτο και η οδοντίνη στη συνέχεια φτάσει στον πολφό. Συνήθως, αυτή η βλάβη συμβαίνει από τερηδόνα, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από ρωγμή ή σπάσιμο ενός δοντιού.

Μόλις εκτεθεί σε βακτήρια από το εξωτερικό, ο πολτός κινδυνεύει από βακτηριακή μόλυνση. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον πολφό θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν το υπόλοιπο δόντι επιτίθενται σε βακτήρια. Όταν επιτεθούν, θα προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο, γνωστό ως πολφίτιδα, το οποίο ασκεί πίεση στο νεύρο του δοντιού. Θα παρατηρήσετε δυσφορία και πρήξιμο γύρω από το δόντι ή επιπλέον ευαισθησία στην πίεση ή τη θερμοκρασία.

Μην αγνοείτε αυτή την ενόχληση. Εάν το κάνετε, μπορεί να επιδεινωθεί για να βλάψει σοβαρά τον πολτό και να προκαλέσει θάνατο πολτού, που ονομάζεται νέκρωση πολτού. Μόλις συμβεί αυτό, η δυσφορία σας θα πάει ξαφνικά. Αλλά αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Σημαίνει ότι ο πολτός του δοντιού έχει πεθάνει, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια μέσα στον πολφό να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του στόματός σας ή στο υπόλοιπο σώμα σας.

Τι είναι ο οδοντικός πολφός; için yorumlar kapalı