Τι είναι η Ενδοδοντική Επαναθεραπεία;
Ασθένεια των ούλων

Τι είναι η Ενδοδοντική Επαναθεραπεία;

Στην ιδανική περίπτωση, ο ριζικός σωλήνας θα πρέπει να είναι ο τελευταίος τύπος επέμβασης που εκτελείται σε ένα δόντι για να το διατηρήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη φροντίδα σε αυτό το δόντι. Η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας διορθώνει τις μολύνσεις σε δόντια που έχουν ήδη θεραπευθεί με ριζικούς σωλήνες. Όπως και άλλες ενδοδοντικές επεμβάσεις, η εκ νέου θεραπεία σώζει τα δόντια και σας βοηθά να αποφύγετε την προχωρημένη μόλυνση ή/και την απώλεια του δοντιού.

Τι είναι η Ενδοδοντική Επαναθεραπεία;

Οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζουν τη μόλυνση από τα εσωτερικά κανάλια ενός δοντιού. Ο ενδοδοντολόγος σφραγίζει και γεμίζει το δόντι στο τέλος της διαδικασίας για να κρατήσει έξω τα βακτήρια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αρχικός ριζικός σωλήνας μπορεί να αποτύχει λόγω επαναμόλυνσης των ριζικών σωλήνων.

Οι ενδοδοντολόγοι εκτελούν εκ νέου θεραπεία για να καθαρίσουν ένα δόντι που έχει μολυνθεί εκ νέου. Πρέπει να ανοίξουν ξανά το δόντι για να έχουν πρόσβαση στα κανάλια και να καθαρίσουν κάθε νέα μόλυνση από το εσωτερικό. Αυτή η διαδικασία σταματά την ενόχληση που αναπτύσσετε και εξασφαλίζει τη σωστή επούλωση, επιτρέποντάς σας να διατηρήσετε το δόντι.

Γιατί Χρειάζομαι Ενδοδοντική Επαναληπτική Θεραπεία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με θεραπεία ριζικού σωλήνα δεν χρειάζονται ποτέ άλλη επέμβαση στο θεραπευμένο δόντι. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που το δόντι χρειάζεται άλλη ενδοδοντική θεραπεία. Οι ενδοδοντολόγοι πραγματοποιούν επανάληψη θεραπείας για να αφαιρέσουν μια λοίμωξη από ένα δόντι που είχε υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία. Η πηγή μόλυνσης μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Έμεινε πίσω λοίμωξη λόγω πολύπλοκης ανατομίας του ριζικού σωλήνα
Λοίμωξη που εισήλθε στο δόντι μεταξύ της θεραπείας του ριζικού σωλήνα και της λήψης τελικού σφράγματος και στεφάνης
Νέα μόλυνση σε θεραπευμένο δόντι λόγω τερηδόνας ή ρωγμών
Απώλεια ή σπασμένο στέμμα ή σφράγισμα από επεξεργασμένο δόντι

Προσέξτε την ενόχληση που αναπτύσσεται εκ νέου μετά την επούλωση από τον αρχικό ριζικό σας σωλήνα. Ο χρόνος μπορεί να είναι μια εβδομάδα ή χρόνια μετά την αρχική διαδικασία, ανάλογα με την αιτία.

Για κάθε οδοντικό πόνο, λάβετε επαγγελματική θεραπεία το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε την απώλεια δοντιών. Επικοινωνήστε με τον ενδοδοντολόγο σας για ενόχληση σε ένα δόντι στο οποίο είχατε ριζικό σωλήνα.

Τι Συμβαίνει κατά την Ενδοδοντική Επαναληπτική Θεραπεία;

Η διαδικασία για την ενδοδοντική επαναγωγή συνήθως ξεκινά με την απεικόνιση του δοντιού σας. Οι ενδοδοντολόγοι χρησιμοποιούν και 2-D και 3-D απεικόνιση. Αυτές οι εικόνες θα βοηθήσουν τον γιατρό να εντοπίσει τη μόλυνση μέσα στο δόντι σας και να αποφασίσει εάν χρειάζεστε ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή και τα δύο.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να προγραμματίσετε δύο επισκέψεις για ενδοδοντική επανάληψη. Ο γιατρός πρέπει να κάνει μερικά περισσότερα βήματα από αυτά που συνήθως απαιτούνται για έναν ριζικό σωλήνα. Ως εκ τούτου, η διαδικασία για επανάληψη χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Μετά τη λήψη εικόνων, ο ενδοδοντολόγος σχεδιάζει την θεραπευτική του προσέγγιση. Πρέπει να αφαιρέσουν όλες τις υπάρχουσες οδοντιατρικές εργασίες στο δόντι για ενδοδοντική θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν έχετε στεφάνη ή σφράγισμα και οποιοδήποτε σφραγιστικό μέσα, ο γιατρός τα βγάζει πριν αρχίσει να καθαρίζει το εσωτερικό του δοντιού.

Όπως και με τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα, η ενδοδοντική επαναγωγή καθαρίζει το μολυσμένο υλικό και τα βακτήρια από το δόντι. Ο γιατρός πρέπει να καθαρίσει προσεκτικά όλα τα κανάλια του δοντιού για να εξασφαλίσει την επιτυχία. Επειδή ο καθένας έχει διαφορετικές ανατομίες μέσα στα δόντια του, η διαδικασία μπορεί να απαιτεί διαφορετικό χρόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να επιτρέψετε στον γιατρό να φτάσει σε περιοχές που ο αρχικός ριζικός σωλήνας δεν μπορούσε να φτάσει. Ο ενδοδοντολόγος σας θα σας ενημερώσει εάν χρειάζεστε μόνο μη χειρουργική θεραπεία ή πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Αφού ο ενδοδοντολόγος νιώσει σίγουρος ότι έχει καθαρίσει επιμελώς τα κανάλια του δοντιού, θα το ξανασφραγίσει και θα το γεμίσει. Εάν συνιστάται, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας για να τοποθετηθεί μια στεφάνη πάνω από το δόντι.

Τι είναι η Ενδοδοντική Επαναθεραπεία; için yorumlar kapalı