Πώς να διορθώσετε ένα σπασμένο δόντι
Οδοντική πλήρωση

Πώς να διορθώσετε ένα σπασμένο δόντι

Τα δόντια μπορούν να σπάσουν, αυτό είναι αλήθεια! Παρόλο που το σμάλτο είναι η ισχυρότερη ουσία που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα, τα δόντια μπορεί να σπάσουν για διάφορους λόγους. Εάν έχετε σπασμένο δόντι, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου θα συζητήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να επισκευαστούν τα δόντια. Θα μιλήσουμε επίσης για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου επισκευής.

Κάταγμα στέμματος

Αυτός ο τύπος κατάγματος συμβαίνει όταν το σμάλτο του δοντιού είναι ραγισμένο ή πελεκημένο. Τα κατάγματα της στεφάνης προκαλούνται συνήθως από τραύμα στο στόμα, όπως πτώση ή χτύπημα στο κεφάλι, αλλά μπορεί επίσης να προκύψουν κατάγματα από επαναλαμβανόμενη χρήση και κατάχρηση.

Κάταγμα ρίζας

Ένα κάταγμα ρίζας συμβαίνει όταν η ρίζα του δοντιού είναι ραγισμένη ή σπασμένη. Τα κατάγματα της ρίζας προκαλούνται συνήθως από τραύμα στο στόμα, όπως πτώση ή χτύπημα στο κεφάλι.

Τεμαχισμένη κορώνα

Ένα πελεκημένο στέμμα εμφανίζεται όταν ένα κομμάτι του σμάλτου του δοντιού κόβεται. Οι πελεκημένες κορώνες προκαλούνται συχνά από δάγκωμα σκληρών αντικειμένων, όπως παγάκια ή σκληρές καραμέλες. Εναλλακτικά, τα τσιπς στα δόντια μπορεί να είναι σημάδι μη ισορροπημένου δαγκώματος, προκαλώντας ζημιά από μη ισορροπημένες δυνάμεις.

Διόρθωση σπασμένου δοντιού

Εάν έχετε σπασμένο δόντι, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ρωγμή μπορεί να συνεχιστεί στον πολτό ενός δοντιού, καθιστώντας απαραίτητη την ανάγκη για ριζικό σωλήνα ή ακόμα και εξαγωγή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επισκευαστούν τα δόντια, όπως:

Σύνθετη Συγκόλληση

Η σύνθετη συγκόλληση είναι μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται ρητίνη χρώματος δοντιού για την επιδιόρθωση του δοντιού. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική και περιλαμβάνει τον οδοντίατρό σας να κολλάει σύνθετη ρητίνη στο σμάλτο προκειμένου να επιδιορθώσει το κάταγμα. Η συγκόλληση είναι γενικά το πιο εύκολο, αν και το πιο αδύναμο υλικό για τη διόρθωση ενός σπασμένου δοντιού.

Καπλαμάδες

Οι καπλαμάδες είναι λεπτά, πορσελάνινα κελύφη που είναι κολλημένα στο μπροστινό μέρος των μπροστινών δοντιών. Θεωρούνται λιγότερο επεμβατική προσέγγιση αφού απαιτούν κάποια τροποποίηση του σμάλτου, αλλά όχι τόσο όσο οι κορώνες. Οι καπλαμάδες από πορσελάνη είναι πιο αισθητικοί, αν και μπορεί να είναι επιρρεπείς σε τσιπς ή κάταγμα εάν ο ασθενής έχει ένα επιθετικό δάγκωμα.

Οδοντικές κορώνες

Η οδοντική στεφάνη είναι ένα πορσελάνινο καπάκι που τοποθετείται πάνω από το δόντι. Αυτή η μέθοδος είναι πιο επεμβατική από τη σύνθετη συγκόλληση και τις όψεις, ωστόσο, οι οδοντικές στεφάνες θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για τη δομική αποκατάσταση των σπασμένων δοντιών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο σοβαρά κατάγματα.

Πώς να διορθώσετε ένα σπασμένο δόντι için yorumlar kapalı