Πότε πρέπει να σκεφτείτε ένα ένθετο πάνω από οδοντικά σφραγίσματα;
Λαμιναρισμένα δόντια

Πότε πρέπει να σκεφτείτε ένα ένθετο πάνω από οδοντικά σφραγίσματα;

Ο οδοντίατρός σας έχει προτείνει οδοντικό ένθετο αντί για σφραγίσματα για να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί πρέπει να αποδεχτείτε την πρόταση του οδοντιάτρου να έχει ένα ένθετο στο δόντι σας κατεστραμμένο από τερηδόνα; Πιθανότατα θα θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οδοντικά ένθετα, τι είναι και γιατί καθίστανται απαραίτητα για την πλήρωση μιας κοιλότητας που χρειάζεται πολλά ραντεβού αντί να ολοκληρώσετε τη διαδικασία σε μία επίσκεψη.

Εάν έχετε τερηδόνα, γενικά περιμένετε από τον οδοντίατρο να προτείνει οδοντικά πληρωτικά από ασήμι ή χρυσό για τους γομφίους επειδή είναι ανθεκτικά και στιβαρά. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε μήπως κάτι δεν πάει καλά με το δόντι σας για να χρειαστείτε ένα ένθετο για τα πίσω δόντια σας που χρησιμοποιείται κυρίως για μάσημα.

Εξήγηση των οδοντικών ένθετων

Αφού λάβετε μια σύσταση για ένθετα κοντά μου, ίσως θέλετε να ερευνήσετε την αποκατάσταση για να κατανοήσετε τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει το προσβεβλημένο δόντι σας. Ο όρος οδοντιατρικές καθυστερήσεις πιθανότατα θα μπερδέψει όλους γιατί πρόκειται για εναλλακτικές τεχνικές αποκατάστασης των δοντιών που παρέχουν οριστικά πιο στιβαρές επιφάνειες μάσησης χρησιμοποιώντας μια συντηρητική διαδικασία.

Γενικά, τα οδοντικά σφραγίσματα βοηθούν στην πλήρωση των δευτερευουσών κοιλοτήτων και προτείνονται οδοντικές στεφάνες εάν έχετε εκτεταμένη βλάβη σε ένα δόντι από τερηδόνα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου τα σφραγίσματα είναι ανεπαρκή και οι οδοντικές στεφάνες είναι πολύ μεγάλες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα οδοντικά ένθετα και τα Onlay κοντά σας συνιστώνται από τους οδοντιάτρους όταν χρειάζονται μια θεραπευτική λύση κατάλληλη για τη βλάβη στο δόντι σας. Τα ένθετα είναι πιο σημαντικά από τα οδοντικά σφραγίσματα, αλλά είναι ένα συντηρητικό μέτρο από τις οδοντικές στεφάνες.

Τα ένθετα είναι κατάλληλα για την πλήρωση των κοιλοτήτων και των κοιλοτήτων των δοντιών μεταξύ των ακμών. Από την άλλη πλευρά, τα Onlay είναι κατάλληλα για μεγαλύτερη επιφάνεια, επειδή βοηθούν στην παροχή πιο ουσιαστικής κάλυψης καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού χωρίς να το περικλείουν σαν οδοντική στεφάνη. Τα υλικά που βοηθούν στην κατασκευή των ένθετων και των Onlay είναι παρόμοια και εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, αλλά καλύπτουν διαφορετικές περιοχές του δοντιού για να παρέχουν επαρκή προστασία από την τερηδόνα.

Πότε προτείνονται ένθετα;

Ενδέχεται να λάβετε μια πρόταση για ένθετα από το οδοντιατρείο κοντά μου, εάν έχετε ένα χαλασμένο ή τραυματισμένο δόντι με σημαντική ζημιά στη μασητική επιφάνεια. Η δημιουργία ενθέτων γίνεται σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο αφού ο οδοντίατρός σας πάρει αποτυπώματα της πληγείσας περιοχής για να κατασκευάσει την έμμεση αποκατάσταση. Όταν οι οδοντίατροι παίρνουν αποτυπώσεις του δοντιού σας, προσπαθούν επίσης να ταιριάζουν καλύτερα με το χρώμα του δοντιού για να διασφαλίσουν ότι η αποκατάσταση παραμένει δυσδιάκριτη στο στόμα σας επιλέγοντας το υλικό που ταιριάζει με το χρώμα των φυσικών δοντιών σας. Οι οδοντίατροι συνιστούν ένα ένθετο όταν πιστεύουν ότι τα σφραγίσματα είναι ανεπαρκή για να ενισχύσουν το περιβάλλον δόντι και η κοιλότητα χρειάζεται ισχυρότερα υλικά για να το ενισχύσει.

Αντίθετα, τα Onlay είναι παρόμοια με τις οδοντικές στεφάνες αλλά λειτουργούν διαφορετικά επειδή δεν περικλείουν ολόκληρο το δόντι και δεν απαιτούν σημαντική αφαίρεση της δομής των δοντιών όπως είναι εξοικειωμένο με τις στεφάνες.

Διαδικασία λήψης οδοντικών ένθετων

Η διαδικασία λήψης οδοντικών ένθετων είναι παρόμοια με τη λήψη οδοντικών πληρωτικών. Ο οδοντίατρος ξεκινάει μουδιάζοντας το δόντι σας με τοπική αναισθησία για να καθαρίσει το δόντι από τη ρύπανση που υπάρχει μέσα. Τα ένθετα είναι κατάλληλα για την αποκατάσταση των γομφίων όπου οι βλάβες δεν επεκτείνονται στα άκρα των δοντιών.

Μετά την προετοιμασία των δοντιών, ο οδοντίατρος το αποτυπώνει στο οδοντιατρικό εργαστήριο για να κατασκευάσει ένα προσαρμοσμένο ένθετο για το δόντι σας. Λαμβάνετε ένα προσωρινό ένθετο στο προσβεβλημένο δόντι για προστασία. Υλικά όπως η σύνθετη ρητίνη και η πορσελάνη βοηθούν στη δημιουργία οδοντικών ενθέτων ώστε να ταιριάζουν με το χρώμα του προσβεβλημένου δοντιού σας. Όταν φτάσει η αποκατάσταση, ο οδοντίατρος τοποθετεί την αποκατάσταση αφαιρώντας αρχικά το προσωρινό ένθετο για να κολλήσει τη μόνιμη αποκατάσταση ή το δόντι σας. Τα οδοντικά ένθετα είναι πιο ανθεκτικά από τα κανονικά σφραγίσματα που χρησιμοποιούν ένα ασημένιο αμάλγαμα σύνθετης ρητίνης για την αποκατάσταση των δοντιών.

Πότε προκύπτει η ανάγκη για οδοντικά ένθετα;

Πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας κατάλληλα για να αποτρέψετε τη φθορά και τη φθορά. Δυστυχώς, εάν υποστείτε ζημιές ή τερηδόνα, οι οδοντίατροι συνιστούν να τοποθετήσετε ένα οδοντικό ένθετο πάνω από σφραγίσματα ή στεφάνες, εάν η ζημιά στην επιφάνεια δαγκώματος ικανοποιεί τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω.

Μπορεί να έχετε εκτεταμένη ζημιά στο δόντι που χρειάζεται εκτεταμένα σφραγίσματα που μπορεί να μην είναι επαρκή για να υποστηρίξουν τη δομή του δοντιού χωρίς να επηρεάσουν τα άκρα του δοντιού. Η σοβαρότητα της βλάβης δεν απαιτεί επαρκή αφαίρεση της δομής των δοντιών για να δικαιολογήσει την τοποθέτηση οδοντικής στεφάνης.

Τα οδοντικά ένθετα είναι αποτελεσματικές επιλογές αποκατάστασης χαμόγελου, αλλά οι οδοντίατροι θα αξιολογήσουν τις ανάγκες σας και θα σας προτείνουν την καταλληλότερη λύση κατά την επισκευή του δοντιού σας. Επομένως, εάν λάβετε μια πρόταση για οδοντικό ένθετο, να είστε σίγουροι ότι ο οδοντίατρος σας παρέχει μια μακροχρόνια αποκατάσταση των δοντιών που θα παραμείνει μαζί σας για σχεδόν δύο δεκαετίες με σωστή οδοντική υγιεινή.

Πότε πρέπει να σκεφτείτε ένα ένθετο πάνω από οδοντικά σφραγίσματα; için yorumlar kapalı