Πόσο καιρό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια κοιλότητα;
Οδοντική υγεία

Πόσο καιρό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια κοιλότητα;

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα δεν σκέφτεστε τις κοιλότητες μέχρι να έχετε πονόδοντο. Αλλά το γεγονός είναι ότι οι κοιλότητες είναι ένα κοινό οδοντικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα συζητήσουμε πόσο χρόνο χρειάζονται για να σχηματιστούν κοιλότητες και τους διαφορετικούς τύπους κοιλοτήτων που μπορεί να εμφανιστούν. Θα εξηγήσουμε επίσης τα πέντε στάδια της τερηδόνας και τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο. Επομένως, εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το σχηματισμό κοιλότητας και την τερηδόνα, συνεχίστε να διαβάζετε!

Τύποι κοιλοτήτων

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι κοιλοτήτων: λεία επιφάνεια, κοιλότητα και σχισμή και κοιλότητες ρίζας.

Οι κοιλότητες λείας επιφάνειας σχηματίζονται στις λείες επιφάνειες των δοντιών σας, όπως στα πλάγια και ανάμεσα στα δόντια.
Οι κοιλότητες με κοιλότητες και ρωγμές είναι ο πιο κοινός τύπος κοιλότητας και εμφανίζονται στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας, ειδικά στους γομφίους και τους προγομφίους.
Οι ριζικές κοιλότητες εμφανίζονται στις επιφάνειες των ριζών των δοντιών σας, οι οποίες εκτίθενται όταν τα ούλα σας υποχωρούν.

Στάδιο Πρώτο

Το πιο πρώιμο στάδιο της τερηδόνας είναι η αφαλάτωση του σμάλτου. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια της πλάκας παράγουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο και διαλύουν τη σύστασή του. Αυτό μπορεί να φανεί στα δόντια ως μικρές λευκές κηλίδες. Εάν εντοπιστεί νωρίς, η απομεταλλοποίηση μπορεί να αντιστραφεί χρησιμοποιώντας φθοριούχες επεξεργασίες, οι οποίες παρέχουν τα απαραίτητα μέταλλα για την αποκατάσταση της βλάβης.

Στάδιο Δεύτερο

Στο δεύτερο στάδιο, θα αρχίσει να σχηματίζεται μια κοιλότητα ή μια τρύπα στο δόντι. Οι κοιλότητες είναι μικρές σε αυτό το στάδιο και επηρεάζουν μόνο το στρώμα της αδαμαντίνης. Σε αυτό το στάδιο, μια κοιλότητα μπορεί να έχει ένα καφέ χρώμα.

Στάδιο Τρίτο

Στο τρίτο στάδιο, οι κοιλότητες γίνονται μεγαλύτερες και αρχίζουν να καταστρέφουν την υποκείμενη οδοντίνη. Η οδοντίνη είναι πιο μαλακός ιστός από το σμάλτο, επομένως είναι πιο επιρρεπής σε βλάβες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο ρυθμός αποσύνθεσης αυξάνεται μόλις μια κοιλότητα φτάσει στο στρώμα της οδοντίνης. Δεδομένου ότι η οδοντίνη αποτελείται επίσης από μικρούς σωλήνες που οδηγούν στο νεύρο του δοντιού, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε ευαισθησία στα δόντια σε αυτό το στάδιο.

Στάδιο Τέταρτο

Στο τέταρτο στάδιο, οι κοιλότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και φτάνουν στον πολφό του δοντιού. Ο πολφός είναι το πιο εσωτερικό στρώμα του δοντιού και περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Όταν η τερηδόνα φτάσει στον πολφό, προκαλεί μια επώδυνη λοίμωξη γνωστή ως πολφίτιδα. Αυτή η μόλυνση πρέπει να αφαιρεθεί με θεραπεία ριζικού σωλήνα για να σωθεί το δόντι.

Στάδιο πέμπτο

Στο πέμπτο στάδιο, οι κοιλότητες έχουν φτάσει στον πολφό και έχει γίνει εκτεταμένη βλάβη στο δόντι. Σε αυτό το στάδιο, σχηματίζεται ένα απόστημα στη βάση των ριζών των δοντιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, πρήξιμο και πόνο. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης στο οστό της γνάθου ή σε άλλα μέρη του προσώπου, το δόντι συνήθως εξάγεται.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια κοιλότητα; için yorumlar kapalı