Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι οδοντικών σφραγισμάτων;
Οδοντική υγεία

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι οδοντικών σφραγισμάτων;

Είναι στοματικά υλικά στην επανορθωτική οδοντιατρική που επιδιορθώνουν και αποκαθιστούν το άρρωστο και κατεστραμμένο σμάλτο των δοντιών. Συνήθως, οι οδοντιάτροι για σφραγίσματα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο διαφορετικά υλικά για να αντικαταστήσουν το τμήμα του σμάλτου των δοντιών που έχει καταστραφεί από μολύνσεις. Ωστόσο, τα οδοντικά σφραγίσματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Κοινοί τύποι οδοντικών σφραγισμάτων στην Οδοντιατρική

Τα υλικά που εμφανίζονται στα οδοντικά σφραγίσματα τα κάνουν διαφορετικά μεταξύ τους. Περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Χρυσά γεμίσματα

διαθέτουν χρυσό ως κύριο υλικό. Αυτά τα σφραγίσματα με βάση το μέταλλο είναι πολύ στιβαρά, καθιστώντας τα τέλεια για την αποκατάσταση γομφίων και προγομφίων. Ωστόσο, είναι πολύ συνειδητοποιημένοι, σε σύγκριση με το χρώμα των φυσικών σας δοντιών. Εξάλλου, το συστατικό χρυσού σε αυτά καθιστά τα γεμίσματα χρυσού αρκετά ακριβά.

Αμαλγάματα

ονομάζονται και ασημένια γεμίσματα. Είναι επίσης γεμίσματα με βάση το μέταλλο, που τυπικά διαθέτουν ένα κράμα αργύρου που περιέχει άλλα μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο και υδράργυρο. Για πολλά χρόνια, τα αμαλγάματα ήταν ο πιο χρησιμοποιούμενος τύπος σφραγίσματος δοντιών. Είναι επίσης ανθεκτικά υλικά για την αποκατάσταση των δοντιών. Ωστόσο, το χρώμα των αμαλγαμάτων είναι αντιαισθητικό, γεγονός που έχει γίνει ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί ασθενείς επιλέγουν διαφορετικά υλικά.

Γεμίσματα πορσελάνης

είναι στο χρώμα των δοντιών σφραγίσματα δοντιών με πορσελάνη. Αυτά τα οδοντικά σφραγίσματα κοντά σας έχουν την πιο φυσική εμφάνιση, γεγονός που τα κάνει να ξεχωρίζουν για ασθενείς που έχουν επίγνωση της αισθητικής τους εμφάνισης. Ωστόσο, αυτά τα σφραγίσματα δοντιών είναι έμμεσες αποκαταστάσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν σε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο ως ενιαία μονάδα πριν από την εγκατάσταση. Τα γεμίσματα πορσελάνης δημιουργούν στιβαρές αποκαταστάσεις που μπορούν να διαρκέσουν πολύ.

Γεμίσματα υαλοϊονομερών

ονομάζονται επίσης οδοντικά σφραγιστικά. Είναι κυρίως προληπτικές αποκαταστάσεις για την προστασία των δοντιών από βακτήρια που προκαλούν οδοντική κοιλότητα. Είναι γεμάτα με φθόριο, απελευθερώνοντάς το σε ρυθμιζόμενες ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα υαλοϊονομερή πολύ δημοφιλή στην παιδιατρική οδοντιατρική, ειδικά μεταξύ των νηπίων και των εφήβων με τάση για κοιλότητα.

Ποια βήματα περιλαμβάνει η πλήρωση ενός δοντιού;

Το πρώτο βήμα οποιασδήποτε διαδικασίας οδοντικής πλήρωσης συνεπάγεται το μούδιασμα του στόματός σας. Ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία, η οποία μουδιάζει την περιοχή γύρω από το δόντι-στόχο, καθιστώντας την υπόλοιπη διαδικασία ανώδυνη. Μετά από αυτό, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα οδοντιατρικό εργαλείο, είτε ένα τρυπάνι, ένα όργανο απόξεσης με αέρα ή λέιζερ, για να αφαιρέσει το κατεστραμμένο μέρος του δοντιού σας. Εκτός από τις προσωπικές προτιμήσεις, ο οδοντίατρος θα επιλέξει το εργαλείο με βάση τη θέση και την έκταση της τερηδόνας ή της βλάβης.

Μετά την αφαίρεση όλων των μολυσμένων τμημάτων του δοντιού σας, ο οδοντίατρος θα εξετάσει και θα εξετάσει το δόντι για να διαπιστώσει εάν παραμένει κάποια μόλυνση. Σε αυτό το στάδιο, ο οδοντίατρος θα ξεκινήσει την προετοιμασία του χώρου για το σφράγισμα των δοντιών. Η προετοιμασία συνεπάγεται καθαρισμό της κοιλότητας ή της οπής για την απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων και υπολειμμάτων. Αφού καθαρίσει το δόντι, ο οδοντίατρος θα το γεμίσει με το οδοντικό σφράγισμα της επιλογής σας και στη συνέχεια θα το ολοκληρώσει γυαλίζοντάς το.

Όταν λαμβάνετε γεμίσματα πορσελάνης, η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσει μια προσωρινή οδοντική κορώνα πάνω από το δόντι σας ενώ θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό του σφραγίσματος από πορσελάνη. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Μόλις ολοκληρωθεί, η τοποθέτηση της γέμισης πορσελάνης σας είναι απλή. Ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει το έμμεσο σφράγισμα για να προσκολληθεί στη φυσική δομή των δοντιών χρησιμοποιώντας οδοντικό τσιμέντο.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι οδοντικών σφραγισμάτων; için yorumlar kapalı