Κρίσιμα βήματα για να σώσετε το χτυπημένο δόντι σας
Οδοντική υγεία

Κρίσιμα βήματα για να σώσετε το χτυπημένο δόντι σας

Τα περισσότερα γεγονότα με χτυπημένα δόντια συμβαίνουν όταν υπάρχει είτε ένας σωματικός καυγάς, ένα αθλητικό ατύχημα ή ένα ατυχές είδος ατυχήματος, όπως ένα γλίστρημα και μια πτώση. Ανεξάρτητα από το αν έχετε χτυπήσει ολόκληρο το δόντι σας ή μόλις έχετε σπάσει ένα κομμάτι του, η άμεση δράση είναι κρίσιμη εάν θέλετε να διατηρήσετε το δόντι.

Πόσο τρομερό είναι ένα δόντι που έχει χτυπήσει ή έχει σπάσει; Εξαρτάται από το αν το δόντι ήταν μόνιμο ή βρεφικό δόντι. Εάν επρόκειτο για παιδικό δόντι, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πολλά, καθώς ούτως ή άλλως θα χάνατε το δόντι αργά ή γρήγορα. Ωστόσο, εάν επρόκειτο για μόνιμο δόντι, τότε θεωρείται επείγουσα ανάγκη.

Ένα δόντι που έχει χτυπηθεί ή σπάσει μπορεί να σωθεί και να επανατοποθετηθεί στο στόμα σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, οι επανεισαγωγές τείνουν να είναι οι πιο επιτυχημένες εάν πραγματοποιηθούν εντός μισής ώρας από την έξοδο του δοντιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε χτυπήσει ένα δόντι και λάβετε άμεση δράση μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάσωση του δοντιού σας ή στην απώλεια του οριστικά.

Εντοπίστε το δόντι

Φροντίστε να μαζέψετε ολόκληρο το δόντι ή όλα τα θραύσματα του δοντιού.
Κρατήστε το δόντι από την κορώνα. Όταν χειρίζεστε το δόντι, φροντίστε να αγγίζετε μόνο το στέμμα του δοντιού και αποφύγετε να αγγίξετε τη ρίζα. Η ρίζα ενός δοντιού είναι πολύ πιο εύθραυστη και επιρρεπής σε ζημιές. Κρατήστε το δόντι όσο πιο απαλά γίνεται. Με θραύσματα δοντιών, προσπαθήστε να αγγίζετε μόνο τα εξωτερικά μέρη της στεφάνης τους και όχι τα εσωτερικά μέρη.

Ξεπλύνετε το δόντι

Κρατώντας το δόντι από την κορώνα, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει πρώτα την αποχέτευση για να αποφύγετε να πλύνετε κατά λάθος το δόντι στην αποχέτευση. Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι και μην στεγνώνετε ή τυλίξετε το δόντι με οτιδήποτε.

Τοποθετήστε το ξανά στην πρίζα, αν είναι δυνατόν

Εάν πρόκειται για μόνιμο δόντι, προσπαθήστε να τοποθετήσετε το δόντι πίσω στην υποδοχή όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Δαγκώστε λίγη αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό πανί για να κρατήσετε το δόντι στη θέση του και να σταματήσετε την αιμορραγία. Μην επιχειρήσετε να ξαναβάλετε ένα βρεφικό δόντι στην υποδοχή. μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μόνιμο δόντι από κάτω. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να φτάσετε σε οδοντιατρείο ή δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Βάλτε το σε ένα φλιτζάνι γάλα ή σάλιο

Εάν δεν μπορείτε να ξαναβάλετε το δόντι στην υποδοχή, τοποθετήστε το σε ένα φλιτζάνι σάλιο ή γάλα. Χρησιμοποιήστε το νερό μόνο ως τελευταία λύση, καθώς το νερό μπορεί να βλάψει το δόντι με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο καιρό μπορεί να βγει το δόντι προτού να μην μπορεί να σωθεί;

Από τη στιγμή που το δόντι χτυπηθεί, έχετε μόνο περίπου 30 λεπτά για να επαναφέρετε το δόντι στη θέση του και να υποβληθείτε σε επαγγελματική θεραπεία. Εάν το δόντι μείνει έξω για περισσότερο από 30 λεπτά, υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να σωθεί. Είναι σημαντικό να το διατηρείτε σωστά ενυδατωμένο γιατί μόλις στεγνώσει το δόντι δεν μπορεί πλέον να τοποθετηθεί ξανά στην υποδοχή με επιτυχία.

Εάν επανατοποθετήσω το δόντι στην υποδοχή, χρειάζεται ακόμα να αναζητήσω θεραπεία;

Ακόμα κι αν επαναφέρετε με επιτυχία το δόντι στη θέση του, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία. Αυτό διασφαλίζει ότι το δόντι βρίσκεται στη σωστή θέση. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε ράμματα ή νάρθηκα για να κρατάτε το δόντι σταθερό ενώ οι φυσικές δομές στήριξης επουλώνονται και επανασυνδέονται.

Θα χρειαστεί το δόντι ένα ριζικό κανάλι;

Μερικές φορές ένα δόντι που έχει υποστεί κάποιου είδους τραύμα θα χρειαστεί θεραπεία ριζικού σωλήνα. Η δύναμη που ασκείται στο δόντι μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του δοντιού. Ένας ριζικός σωλήνας αντικαθιστά τον κατεστραμμένο ιστό και σφραγίζει το δόντι για να αποτρέψει τη μόλυνση.

Τι γίνεται αν το δόντι είναι σπασμένο;

Εάν το δόντι που έχει χτυπηθεί είναι σπασμένο ή έχει εμφανή ρωγμή, μην επιχειρήσετε να επανατοποθετήσετε το δόντι στην υποδοχή. Τοποθετήστε το σε σάλιο ή γάλα και πάρτε το μαζί σας όταν πάτε για θεραπεία.

Κρίσιμα βήματα για να σώσετε το χτυπημένο δόντι σας için yorumlar kapalı