Γιατί να επισκεφτείτε έναν Ενδοδοντολόγο για ένα αποστηματικό δόντι;
Λαμιναρισμένα δόντια

Γιατί να επισκεφτείτε έναν Ενδοδοντολόγο για ένα αποστηματικό δόντι;

Ένα αποστηματικό δόντι μπορεί να σημαίνει σημαντικό πόνο, πρήξιμο, πυρετό και πιθανές πρόσθετες επιπλοκές στην υγεία. Θα μπορούσε να είναι μια χρόνια κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπιστεί ή μια οξεία ιατρική έκτακτη ανάγκη. Είναι σημαντικό το αποστηματικό δόντι να αντιμετωπίζεται σωστά από έναν εξουσιοδοτημένο ενδοδοντολόγο.

Τι είναι ένα αποστηματικό δόντι;

Ένα απόστημα εμφανίζεται όταν πύον (που προκαλείται από μόλυνση) συσσωρεύεται γύρω από έναν ιστό του σώματος. Σε περίπτωση αποστήματος, η μόλυνση έχει εξαπλωθεί από τον εσωτερικό θάλαμο (θάλαμος πολφού) μέχρι το άκρο της ρίζας. Όταν σχηματίζεται απόστημα σε ένα δόντι, σημαίνει ότι το δόντι έχει χάσει την ικανότητα να καταπολεμά τη μόλυνση. Επιβλαβή βακτήρια έχουν εισβάλει στον πολτό των δοντιών (ένα μείγμα αιμοφόρων αγγείων και νεύρων) και απλώνουν το κάτω μέρος του δοντιού στο οστό των ούλων ή της γνάθου. Το χαρακτηριστικό πύον ενός αποστήματος αποτελείται από νεκρούς ιστούς, λευκά αιμοσφαίρια και βακτήρια.

Γιατί εμφανίζονται αποστήματα;

Ενώ ένα απόστημα προκαλείται από βακτήρια, ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα βακτήρια εισέρχονται στο δόντι μπορεί να ποικίλλει. Το τραύμα των δοντιών, η κοιλότητα και οι μικρορωγμές από το τρίξιμο μπορούν να αφήσουν τα δόντια σας ανοιχτά σε μολύνσεις. Τα δόντια με περισσότερη οδοντιατρική εργασία έχουν αυξημένη πιθανότητα βακτηρίων να φτάσουν στο νεύρο. Αυτό θα οδηγήσει τελικά στην ανάγκη για ριζικό σωλήνα. Ίσως η πιο συνηθισμένη αιτία ενός αποστήματος δοντιών είναι η παρουσία μιας βαθιάς κοιλότητας που έχει φτάσει στο θάλαμο πολτού.

Πώς φαίνεται και πώς είναι;

Τα αποστήματα μπορεί να εμφανιστούν με ποικίλα συμπτώματα. Δεδομένου ότι τα νεύρα στο δόντι έχουν συμβιβαστεί, μπορεί να μην υπάρχει αρχικός πόνος ή αίσθηση της λοίμωξης. Η γενική διόγκωση του σαγονιού ή των μάγουλα μπορεί να υποδεικνύει μια λοίμωξη. Οι λεμφαδένες μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας ένα θαμπό πόνο στο σαγόνι και το λαιμό.

Καθώς η λοίμωξη μεγαλώνει και το ίδιο το απόστημα αρχίζει να σχηματίζεται, το δόντι μπορεί να φαίνεται πιο σκούρο στο χρώμα. Θα υπάρξει πόνος και ευαισθησία όταν τρώτε ή ενώ σφίγγετε τα δόντια σας. Μπορεί να παρατηρήσετε μια επίμονη κακή γεύση στο στόμα σας ή να μυρίσετε μια άσχημη οσμή στην αναπνοή σας. Καθώς η κόμμι και το οστό στη βάση του δοντιού γεμίζει με πύον, θα εμφανιστεί ως δομή με σπυράκια. Το απόστημα θα προκαλέσει δυσφορία που ανακουφίζεται εάν το απόστημα ρήξη και αποχετεύσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα απόστημα δόντι;

Η θεραπεία για ένα αποκεντρωμένο δόντι εξαρτάται από το πόσο νωρίς αναγνωρίζεται η λοίμωξη. Πρώτον, το δόντι ανοίγει και το εσωτερικό είναι απολυμωμένο. Στη συνέχεια, το φλύκταινα αποστραγγίζεται (αν χρειαστεί) για να ανακουφίσει την πίεση και να αφαιρέσει τα τελευταία από τα επιβλαβή βακτήρια. Τέλος, εκτελείται ένα ριζικό κανάλι για να γεμίσει το δόντι και να αποτρέψει περαιτέρω μόλυνση.

Για σοβαρές λοιμώξεις που επηρεάζουν το άκρο της ρίζας και το οστό της γνάθου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται ακροεκτομή για την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού. Εάν το απόστημα δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, το δόντι μπορεί να απαιτήσει εκχύλιση. Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, δεν θεραπεύουν ένα οδοντικό απόστημα. Βοηθούν στη μείωση της λοίμωξης πριν από τη θεραπεία. Το απόστημα θα επιστρέψει εκτός εάν γίνει ριζικό σωλήνα ή εξαγωγή.

Γιατί να επισκεφτείτε έναν Ενδοδοντολόγο για ένα αποστηματικό δόντι; için yorumlar kapalı