Αξίζει να πάρετε μια οδοντική κορώνα στο δόντι σας;
Οδοντική πλήρωση

Αξίζει να πάρετε μια οδοντική κορώνα στο δόντι σας;

Οι οδοντικές στεφάνες είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την αποκατάσταση ενός δοντιού που έχει καταστραφεί από τερηδόνα ή τραυματισμούς. Οι κορώνες έχουν ξεχωριστά οφέλη από τις εναλλακτικές, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα που απαιτούν προσοχή για να λάβετε την καλύτερη απόφαση θεραπείας για τις ανάγκες σας.

Εκτός από το να επηρεάζουν το χαμόγελό σας, τα κατεστραμμένα και χαλασμένα δόντια είναι επίσης επιβλαβή για τη στοματική σας υγεία. Τα βακτήρια από ένα χαλασμένο δόντι μπορούν να εξαπλωθούν για να δημιουργήσουν πρόσθετη βλάβη στα γειτονικά δόντια και στο οστό της γνάθου σας. Επιπλέον, ένα κατεστραμμένο δόντι από τραυματισμούς γίνεται πρόσφορο έδαφος για τη μόλυνση βακτηρίων και την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων. Επομένως, όσο πιο γρήγορα αποκαταστήσετε το δόντι με οδοντική στεφάνη, τόσο το καλύτερο για τη στοματική και τη γενική σας υγεία.

Μειονεκτήματα των οδοντικών κορώνων

Τα μειονεκτήματα είναι επίσης διαδεδομένα με τις οδοντικές στεφάνες επειδή απαιτούν μια δαπανηρή και μη αναστρέψιμη διαδικασία λιμάρωσης του δοντιού στις κορυφές και τις πλευρές για να χωρέσει την οδοντική στεφάνη.

Οι οδοντικές στεφάνες συγκρατούνται με ειδικό οδοντικό τσιμέντο και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν χαλάρωση της στεφάνης επειδή το τσιμέντο ξεπλένεται. Οι χαλαρές στεφάνες επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν κάτω από το δόντι για να προκαλέσουν τερηδόνα. Μερικές φορές οι κορώνες μπορεί να πέσουν λόγω ακατάλληλης εφαρμογής ή ανεπαρκούς τσιμέντου που χρησιμοποιείται από τον πάροχο κατά την τοποθέτηση της στεφάνης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να επανατοποθετήσετε ή να αντικαταστήσετε την κορώνα όπως χρειάζεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις από λιωμένες μεταλλικές κορώνες από πορσελάνη. Οι οδοντικές στεφάνες είναι πιο ακριβές από άλλες τεχνικές άμεσης αποκατάστασης, γεγονός που σας κάνει να εκφράσετε απροθυμία να τις ζητήσετε να αποκαταστήσουν το δόντι σας.

Ζύγιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των οδοντικών κορώνων

Ο οδοντίατρος που βρίσκεται κοντά σας εξετάζει τους κινδύνους και τα οφέλη των οδοντικών στεφάνων για να διασφαλίσει ότι κάνουν τις κατάλληλες συστάσεις και ακολουθούν τη διαδικασία όπως συνιστάται για κάθε ασθενή.

Για παράδειγμα, οι οδοντικές γέφυρες με κορώνες είναι πιο στιβαρές από τις αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες όταν ο στόχος είναι να αποκατασταθεί ένα δόντι που λείπει ανάμεσα σε υγιή γειτονικά δόντια. Ωστόσο, εάν έχετε ένα πολύ κατεστραμμένο δόντι, ο οδοντίατρος συνιστά να το διορθώσετε με οδοντική στεφάνη πριν επιδεινωθεί η βλάβη στο στόμα σας.

Η απόκτηση μιας οδοντικής στεφάνης πάνω από ένα κατεστραμμένο δόντι για την αποκατάστασή του είναι καλύτερη επιλογή από το να χάσετε το φυσικό σας δόντι για να απαιτήσετε αντικαταστάσεις με οδοντικές γέφυρες ή εμφυτεύματα. Οι οδοντικές στεφάνες είναι πιο προσιτές από τις λύσεις αντικατάστασης δοντιών που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις στον οδοντίατρο εκτός από μια χρονοβόρα και άβολη διαδικασία.

Η λήψη οδοντικών στεφάνων δεν είναι η πιο άνετη οδοντιατρική θεραπεία που απαιτεί δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο και την υπομονή προσωρινών στεφάνων για περίπου τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των δοντιών. Ωστόσο, λαμβάνετε μια προσαρμοσμένη αποκατάσταση για το δόντι σας που παραμένει στη θέση του για πάνω από μια δεκαετία με σωστή οδοντική υγιεινή.

Εάν ο οδοντίατρός σας προτείνει οδοντικές στεφάνες για να καλύψετε ένα κατεστραμμένο δόντι, σκεφτείτε να το πάρετε το συντομότερο δυνατό αντί να προσπαθήσετε να αξιολογήσετε αν αξίζει από το φυσικό σας δόντι ή όχι. Οι στεφάνες είναι καλύτερη επιλογή από το να χάσετε το δόντι σας εξαιτίας των ανησυχιών που μπορεί να έχετε.

Αξίζει να πάρετε μια οδοντική κορώνα στο δόντι σας; için yorumlar kapalı